Futbalisti Leedsu United prehrali v sobotnom zápase na ihrisku Crystal Palace 1:4. Päť minút po inkasovanom góle na 0:1 v 17. minúte strelil vyrovnávajúci gól útočník Patrick Bamford. Rozhodca však jeho presný zásah potom, ako situáciu analyzoval VAR, neuznal.

Sociálne siete obleteli zábery z ofsajdu Bamforda, ktoré futbaloví fanúšikovia aj experti vo veľkom komentujú. Útočník Leedsu mal totiž podľa oficiálnych záberov za obrannou líniou súpera ruku, ktorou ukazoval spoluhráčovi, kam mu má poslať loptu. Presnejšie popísané, kalibračná čiara, ktorou sa porovnávala Bamfordova línia s líniou obrany Crystal Palace, smerovala od jeho ramena.

Crystal Palace o päť minút na to pridal druhý gól a hoci sa Bamfordovi neskôr podarilo gólovo presadiť podľa pravidiel, Leeds na body nemal nárok.

„Nerozumiem tomu pravidlu. Nemôžete predsa skórovať s ramenom, nedáva to zmysel. Stalo sa to mne dnes, ale podobný prípad som videl viackrát. Ničí to futbal. Chcete vidieť góly a rušiť ich kvôli niečomu takému je hlúposť. Ani rozhodcovi to nedávalo zmysel,“ hovoril nahnevaný Bamford po zápase.

Situáciou sa, pochopiteľne, zaoberali aj futbaloví experti v televíznych štúdiách. „Jeho telo nie je v ofsajde, ukazuje na miesto, kam chce dostať loptu. Čiaru nakreslili na jeho rameno, on však neodohral loptu rukou. Čiaru mal nakreslenú na rukáve, tomu hovoria ofsajd. To je jednoducho neuveriteľné. Pre mňa to je najneuveriteľnejšie rozhodnutie, aké sme kedy videli,“ komentoval bývalý hráč z anglickej Premier League a dnes spolukomentátor BT Sport Robbie Savage.

K rozhodnutiu VAR sa vyjadril aj bývalý rozhodca Peter Walton. „Pravidlo o hraní rukou zahŕňa tú oblasť dresu na tele, ktorou nemôžete byť potrestaný za hru rukou. Každá časť tela, ktorou môžete skórovať, môže byť v ofsajde. Nanešťastie, Bamford doplatil na novú interpretáciu pravidla o hraní rukou.“

Ďalší bývalý rozhodca z Premier League Mark Halsey označil zrušený Bamfordov gól a pravidlo, podľa ktorého sa ofsajdy posudzujú, za nezmysel. „Bamfordov gól nemal byť zrušený. Jasne vidno, že jeho nohy nie sú v ofsajde, čiaru mu však nakreslili na rameno a podľa toho posúdili situáciu ako ofsajdovú. Absolútny nonsens. Čo príde nabudúce? Takýmito rozhodnutiami zabíjame hru. Nechceme predsa vidieť, aby sa rušili takéto góly. Pierluigi Collina a Arsene Wenger sledujú tieto situácie a musia ich zmeniť. Ak je hráč v ofsajde na pol metra, žiadny problém. Nemali by sme však rušiť góly kvôli špičke nohy, päte či podpažiu. Ak neviete voľným okom alebo po prvom prehratí posúdiť situáciu ako ofsajdovú, gól by mal platiť.“