"Rozhodca vylúčil Novak Djokoviča na základe pravidiel US Open za nebezpečné a bezohľadné odpálenie loptičky z kurtu. Keďže ho diskvalifikovali, príde o všetky body do renkingu aj prémie, navyše dostane pokutu zodpovedajúcu závažnosti previnenia," uviedol v komuniké organizátor turnaja Tenisová asociácia Spojených štátov (USTA).

Srb sa po zápase nevyjadril pre akreditované médiá, neskôr však zverejnil na sociálnych sieťach stanovisko, v ktorom sa ospravedlnil: "Z tejto situácie som sklamaný. Našťastie je rozhodkyňa v poriadku a už sa cíti lepšie. Veľmi ma mrzí, že som jej spôsobil bolesť. Nebolo to správne, ale nespravil som to úmyselne. Teraz sa musím začať opäť pracovať a poučiť sa z tohto, aby som sa posunul ďalej. Ospravedlňujem sa za svoje správanie. Som vďačný svojmu tímu a rodine, že ma podporila. Rovnako aj fanúšikom, ktorí sú vždy pri mne. Ďakujem vám a ospravedlňujem sa."

Na Djokovičovu diskvalifikáciu zareagoval jeho konkurent Nemec Alexander Zverev a označil ju za veľmi nešťastnú. "Novak odpálil loptičku a tá veľmi nešťastne trafila čiarovú rozhodkyňu do oblasti krku. Existuje pravidlo, na základe ktorého za toto nasleduje diskvalifikácia. Myslím si, že supervízori si iba robia svoju robotu. Ak by loptička nezasiahla rozhodkyňu do citlivej oblasti, Novak by mohol pokračovať v zápase, bolo to o milimetre," citovala slová Zvereva agentúra AFP. Bývalá ženská svetová jednotka Američanka Tracy Austinová označila rozhodnutie vylúčiť Djokoviča z turnaja za správne. "Bol to správny verdikt. Vyrazilo mi to dych. Dúfam, že čiarová rozhodkyňa bude v poriadku."

Carreno-Busta nastúpi vo štvrťfinále proti Kanaďanovi Denisovi Shapovalovi. V prípade postupu do semifinále v New Yorku vyrovná svoje maximum z roku 2017. "Samozrejme si nemyslím, že to bol úmysel zo strany Djokoviča. Nikto to nechce spraviť naschvál, ale občas sa to stane. Nesmie sa to robiť, ale Novak ju určite nechcel zasiahnuť," povedal po zápase Carreno-Busta.